Hoeveel kost een Mediator

Hoeveel kost een Mediator?

De kosten van een mediation verschilt natuurlijk enorm per bedrijf. De ene mediator heeft namelijk een veel hoger uurtarief dan de ander, dit stelt de mediator zelf vast. Ook is het heel erg afhankelijk van de case waar je een mediator voor nodig hebt. De kosten van een mediator worden doorgaans verdeeld over de partijen die mee doen. Echter kan dit natuurlijk in de praktijk anders worden geregeld en zijn er veel uitzonderingen.

Het gemiddelde

Gemiddeld gezien is het uurtarief van een mediator rond de 150 en 200 euro, inclusief BTW. Hoe lang een mediation duurt, is natuurlijk ook enorm afhankelijk van de grootte van een zaak. Gemiddeld duurt het slechts tussen de 2 en 8 uur, verdeeld over meerdere gesprekken. Een snelle rekensom vertelt ons dat de gemiddelde prijs dan tussen de 300 en 1600 euro kan liggen. Nog een groot gat. Sommige mediators maken ook gebruik van een instaptarief, waardoor de uiteindelijke kosten mee kunnen vallen. Dit instaptarief zal rond de helft van het normale uurtarief zijn. Voor zo’n 75 tot 100 euro in ons voorbeeld. Wel wordt hier vaak een maximum voor gehanteerd van 2 uur.

Waarom toch een mediator?

Vaak is een mediation toch nog goedkoper om een conflict op te lossen dan dit via de rechtbank te doen. Een gemiddelde rechtzaak loopt namelijk al snel op in de kosten, men spreekt al over duizenden euro’s bij een gemiddelde rechtszaak.

Toch wel erg prijzig?

Wanneer je beneden een bepaalde inkomensgrens valt, kom je in aanmerking voor een bijdrage in de kosten van een mediator. De mediator kan een toevoeging aanvraag (de naam van de bijdrage) doen bij de raad van rechtsbijstand. Wanneer het om een serieus conflict gaat, kunt u een bijdrage ontvangen.